Havnivået.

Verdens hav vil antagelig stige noe med høyere temperatur, men det er minimalt.
Det er ekstremt vanskelig å måle minimale endringer i havnivået på et bestemt punkt på en bestemt dag i året.
Det kreves følgende: For at den samme månefasen skal inntreffe på den samme datoen, på det samme stedet, kreves det 19 år. Så må vindretning i de dagene før målingen foretas, være de samme, luftrykket det samme og temperaturen være den samme. Altså, det er umulig. Ikke engang satelitter er i stand til å måle små endringer.
Hvis all havisen i Arktis smelter vil ikke det påvirke havniået noe som helst, på grunn av at isen allerede flyter på havvannet.
Havtemperaturen er veldig vanskelig å forandre på. Det finnes så enorme mengder vann som ligger dypt, faktisk er det meste av havet 4000 meter dypt og temperaturen der er under 3 grader. Det vil ta noen millioner år å få varmet opp alt det vannet for at det skal ha noen som helst innvirkning på havnivået. Og da har vi i mellomtiden hatt flere istider.
Det har skjedd før. Havnivået har både vært mye lavere og mye høyere enn det er nå. Men det skyldes ikke bare temperaturen. Da siste istid tok slutt, var det enorme masser av vann bunnet i is som skulle veien ut i havet. Dette forårsaket en midlertidig heving av havet, men minimalt. Det er landhevning eller senkning som har forårsaket det meste av forskjellene i havnivået. Fremdeles heves landmassene seg flere steder på Jorden, slik at havnivået vil synke! I Norden for eksempel, heves landmassene seg ennå etter den siste istiden, og dermed blir havnivået lavere. Grønland synker på grunn av den store vekten av isen. Dette har vært grunnen til at breforskere har trodd at isen har minsket veldig mye på grunn av smelting. Satelittmålingene har vist seg å være feil!
Under den siste istiden var havnivået på noen plasser veldig mye lavere enn det det er nå. Årsaken til dette er jo ganske enkel. Mye av Jorden var dekket av flere kilometer tykk is og veldig mye vann var bunnet opp i denne isen. Men etter mange år med denne veldige vekten av is, sank landet og dermed steg havnivået igjen.
Hvis alle isbreer i verden,- utenom mesteparten av Grønlandsisen og Antarkis skulle smelte, ville det ikke påvirke havnivået nevneverdig. Hvis Grønlandsisen skulle smelte vil det heve havet med 7- 8 meter, men det er ikke særlig spennende. Forskerne mener at med nåtidens smeltehastighet, vil alt ha smeltet bort om 10.000 til 20.000 år! Og innen den tiden er vi nok langt inne i den neste istiden.

Øyene som er lave, har overlevd i tusenvis av år og kommer fortsatt til å gjøre det.

En av de tusen lave øyene i Maldivene.

Et eksempel er Maldivene der det høyeste punktet er litt over 2 meter. Der har arkeologer funnet innskipsjoner som er mange tusen år gamle. Det betyr jo at disse lave øyene har eksistert lenge,- og vil fortsatt eksistere i mange tusen år fremover. (Isen i den siste istiden var aldri der, så øyene har ikke blitt påvirket av tyngden av isen)
Et annet eksempel er Bottenviken, og andre deler av Norden der isen lå flere kilometer tykk i mange tusen år. Etter 12000 år hever landet seg fremdeles, og dermed går havnivået ned. Havnivået på noen plasser var opptil 200 meter høyere enn det er nå. Grunnet vekten av den store isen.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg